Thera-Band Academy Logo

Onderzoekers raden proprioceptieve oefeningen voor de schouder revalidatie

27 april 2010

exercise ball shoulder and abdominal stabilization Proprioceptieve oefeningen worden vaak voorgeschreven voor de onderste ledematen revalidatie. Recenter zijn sensorimotorische (SMT) proprioceptieve oefeningen gebruikt voor de schouder revalidatie. Het is gedacht dat schouderblessure (in het bijzonder, schouder instabiliteit) is gerelateerd aan proprioceptieve tekorten. Onderzoekers speculeren dat deafferentatie (verlies van sensorische informatie) vanaf het mechanoreceptoren van de schouder gewrichtskapsel en veranderde proprioceptieve met informatie die sensorimotorische stoornissen ( Lephart et al 1997. , . Tibone et al 1997 )

Een overzichtsartikel in Atletische Opleiding en Sport Healthcare gesproken over de aanpassingen van het sensomotorische systeem volgende schouder revalidatie. De auteurs gebruikt de PEDro voor inclusie criteria te herzien 23 artikelen. De meest voorkomende technieken die het papier beoordeeld inbegrepen:

 • Joint herpositionering
 • Closed-kinetische keten oefeningen
 • Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitation (PNF)
 • Plyometrics
 • Joint Verstoringen
 • Activering van de spier door middel van elastische buizen, vrije gewichten of trilling

De auteurs concludeerden dat sensomotorische revalidatie na een schouderblessure is van cruciaal belang, en dat het sensomotorische systeem is in feite, trainbaar. Een proprioceptieve en sensomotorische training programma met Thera-Band® elastiekjes en slangen, FlexBar® Oscillatie en gesloten kinetische schouder oefeningen met Stability Trainers moeten worden opgenomen als onderdeel van een schouder revalidatie of preventie programma.

Referentie: Myers JB en Oyama S. 2009. Sensomotorische training voor schouderblessure Atletische Training & Sports Health Care.. 1 (5): 199-208.

Klik hier om de Thera-Band Academy Schouder Center bezoeken

2 Comments

 1. Geplaatst 14 september 2010 om 11:49 | Permanente link

  Dankzij phill, leuk artikel over schouder revalidatie en proprioceptie

 2. Geplaatst 5 juni 2012 om 08:32 | Permanente link

  Goede informatieve na Dr. Phil-geïnformeerde en nuttig. Bedankt voor het delen!

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt nooit gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*